Kredi borcu ödenmezse ne olur? sorusunun cevabını ülkemizde merak eden kişi sayısı az değil. Çünkü şunu ifade edelim ki, birçoğumuz bankalara borçlu ve borçlarını ödemekte zorlanıyor. Bunu bankaların yürüttükleri yasal takiplerden anlıyoruz. Yine, borçlarından dolayı uyuyamayan vatandaşlarımızı da tahmin etmek zor olmasa gerek. Kredi borcu ödenmezse hapis cezası var mı 2024-2025? sorusunun cevabını merak edecek düzeyde kişiler yok değil.
Bu durum oldukça üzücü ancak çareler de tükenmiş değil. Sizlere sadece kredi borcu ödenmezse ne olur ya da hapis cezası var mı sorularının cevaplarını vermeyeceğiz. Aynı zamanda, konu hakkında çeşitli tavsiyelerde de bulunacağız.
Kredi borcu ödenmezse ne olur 2024-2025?
Kredi kullanmak, günümüzde her vatandaşın veya işletmenin adeta rutini haline geldi. Çünkü ihtiyaçlar bitmiyor. İhtiyaçları karşılamak da eğer yeterli tasarrufunuz ve birikiminiz yoksa bankalardan kredi kullanmanızı gerektiriyor.
Ancak iş kredi kullanmakla bitmiyor. Bir de kullandığınız kredinin taksitlerini ödemek var. Planlı bir şekilde borçlanmıyorsanız, olağandışı durumlar yaşadıysanız, ne yazık ki kredi taksitlerini ödemekte zorlanıyorsunuz.
Uzun süre kredi taksitlerini yapmamak büyük sıkıntı. Bu durumda bankaların yaptırımlarıyla karşı karşıya kalırsınız. Sonuçta bankalar da birer ticari kurum ve borcunuzu ödememeniz durumunda gerekli önlem ve tedbirleri alacaktır.
Peki ama kredi borcu ödenmezse ne olur?
Bu sorunun cevabını verirken adım adım gitmekte fayda var.
- Eğer kredi borcunuzu son ödeme tarihinde ödemediyseniz, 1-2 gün içerisinde bankadan hatırlatıcı bir SMS ya da çağrı alırsınız. Bu SMS veya çağrıda borcunuzu zamanında ödemediğiniz tarafınıza hatırlatılır.
- Kredi borcunuzu bu süreçte hala ödemediyseniz, bu 1 ay içerisinde haftada en az bir kez aranırsınız. Bu aramalar, hatırlatma maksadıyla size yapılır.
- İlk 1 ay ödemediniz ve 2. ayın içerisindesiniz. Kredi taksitlerini iki ay üst üste yapmamış oldunuz. Bu durumda, banka tarafından gün aşırı aranmaya başlarsınız. Banka, artık ciddidir ve borcunuzun ödenmesi gerektiğini sürekli vurgular.
- Borcunuzu 60 gündür ödemediniz. Artık son 30 günlük süre kalmıştır. Bu 30 günlük sürede de ödeme yapmazsanız, 90 gün boyunca borcunuzu ödemediğiniz tespit edilir ve banka tarafından noter aracılığıyla tarafınıza bir ihtarname gönderilir.
- Gönderilen ihtarnamede 90 gün boyunca borcunuzu ödemediğiniz ve borcunuzun faizi ile birlikte TAMAMININ bankaya ödenmesi gerektiğini yer alır. Bu süreçte gecikme faizleri de işletilir.
- Dosyanız artık bir avukata devredilir ve hakkınızda yasal takip başlatılır.
- Bu durumda, artık kara listedesiniz.
Tavsiye içerik: Kara listede olan biri kredi kartı alabilir mi?
Süreç tam anlamıyla yukarıdaki gibi yürütülür. Banka tarafından sürekli aranırsınız. Bunaltana kadar ararlar. Bu süreç, inanın çok zordur. Artık icralık olmuşsunuzdur.
Kredi borcu ödenmezse eve haciz gelir mi?
Evet, kredi borcu ödenmezse ve adınıza kayıtlı ev varsa eviniz hacizlik olabilir. Bu durum, kredi borcunuza ve kredi türüne göre değişir. Konut kredisi borcunuz varsa zaten ipotek altındaki eviniz satışa çıkarılır. İhtiyaç kredisi borcunuz varsa öncelikle maaşınıza, evdeki eşyalarınıza ya da evinize haciz gelir. Bundan ne yazık ki kaçış yoktur.
Kredi borcu ödenmezse hapis cezası var mı 2024-2025?
İdari takip süreci başladıktan sonra bankanın alacaklarına karşılık haciz işlemleri başlatılır. Ancak kredi borcunuzdan dolayı hiç bir zaman hapis cezası almazsınız.
Nitekim Anayasamızın 39. Maddesi bu durumu şu şekilde ifade etmektedir:
”Hiçbir kişi, herhangi bir sözleşmeden kaynaklı doğabilecek taahhüdü yerine getirmediği için özgürlüğü kısıtlanamaz.”
Bu durum, anayasa ile güvence altına alınmıştır. Bu nedenle, borçlarınızdan dolayı hapis cezası almazsınız.
Kredi borcunu ödeyemeyenlere bazı önemli tavsiyeler
Kredi borcunuzu ödemekte zorlanıyor ve 90 günlük süreyi doldurmak üzereyseniz, size önereceğim bu tavsiyelere kulak kabartmanızı istiyorum.
- Mutlaka ama mutlaka bankanızın şubesini ziyaret edin ve uzlaşma talep edin.
- Mümkünse kredi borçlarınızı ödeyemediğinizi, bu nedenle kredinizi yapılandırmak istediğinizi belirtin.
- Bu konuda gerekçelerinizi güçlü bir şekilde yani belgelerle bankaya iletin.
- Farklı ödeme planları üzerinde anlaşabileceğinizi ifade edin.
- Eğer banka uzlaşma taraftarı değilse ilk 3 ay ertelemeli borç kapatma kredisi imkanlarını araştırın. Bu sayede, mevcut borcunuzu kapatır ve süre kazanırsınız.